top of page
(+32)054343202                                                            Gratis levering in België en Nederland                                                                             info@droommatrassen.be 

Lees nu meer over goed slapen...

 

Menselijke slaap cyclus 

 

De menselijke slaap verloopt steeds volgens dezelfde cyclus. We doorlopen 5 fasen. Eerst komen we in de overgang tussen waken en slapen. Het gevoel dat we wegglijden is typerend voor deze fase. In deze fase draaien de ogen weg en ontspannen de spieren. Soms worden we in deze fase opnieuw wakker, omdat onze spieren heel kort weer even 34 aanspannen. Dat leidt tot het gevoel dat we vallen. We noemen dat een slaapstuip. Deze fase duurt een drie- tot vijftal minuten. De tweede fase is de lichte slaap. We worden op dit ogenblik nog wakker van geluiden in de omgeving, lichtflitsen of bewegingen in de kamer. Deze fase duurt gemiddeld een half uur. Dan volgt de overgang naar de diepe slaap, die we herkennen aan een diepere en ritmische ademhaling. De hartslag daalt, de spieren ontspannen en de hersenactiviteit neemt af. De vierde fase is de diepe slaap. Het bloed voorziet alle cellen van zuurstof en voedingsstoffen. Het lichaam groeit, cellen en spieren herstellen zich en de juiste hormonen voor deze fase van de ontwikkeling komen vrij. Als we in deze fase van de slaap gewekt worden, zijn we gedesoriënteerd. Deze fase neemt af in de tijd naarmate we ouder worden. Daardoor voelen we ons op wat oudere leeftijd vaak minder goed uitgeslapen of minder verkwikt door de slaap dan jongere mensen.

 

REM-slaap

De vijfde en laatste fase is de droomslaap of REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement of de snelle oogbewegingen, die kenmerkend zijn voor deze fase. Als we in deze fase gewekt worden, herinneren we ons meestal onze dromen. Al is dat vaak slechts heel even. Op dit moment zijn onze spieren volledig verlamd, het lichaam wordt volledig uitgeschakeld om al het bloed naar onze hersenen te laten stromen. Die draaien dan ook op volle toeren om de prikkels die we die dag opdeden te verwerken. De REM-slaapt blijft gedurende heel ons volwassen leven ongeveer een kwart van de totale slaapcyclus innemen. Bij een volwassen mens duurt een cyclus ongeveer anderhalf uur, zodat we er ongeveer 4 tot 5 doormaken per nacht. Bij een baby zijn de cycli veel korter. 

slaapfases
bottom of page